PK Meerkamp: zilver voor Camille, CR voor Treasure en PR’s voor de anderen!

OORDEGEM | 28-29/09/2024

Maar liefst 11 ASVO’ers trokken nog voor de laatste keer hun sprint-, spring- en werpspikes aan dit seizoen tijdens het Provinciaal Kampioenschap Meerkamp op de nieuwe piste te Oordegem. Voor 8 van hen was dit hun eerste meerkamp bij cadet of ouder, dus dat is wel wat. Maar stuk voor stuk bouwden ze discipline per discipline aan hun meerkampverhaal met schitterende prestaties en onverwachte/onverhoopte plotwendingen als gevolg. Hieronder een verslag van deze fijne tweedaagse.

DAG 1

Laat ons beginnen met de jongens, want die zijn in de minderheid. Zo kwamen enkel Milos en Treasure aan de start van hun respectievelijke acht- en tienkamp, maar ze verdedigden de rood-zwarte clubkleuren met verve. Milos gaf aan dat zijn rug de laatste week weer wat opspeelde en ook tijdens de opwarming van het openingsnummer, de 100m, weerklonk deze boodschap. Bijgevolg hebben we de volledige eerste dag “op safe” gespeeld qua kampnummers. Zo hielden we het bij ver na 1 poging (tevens PR) al voor bekeken en ook bij polsstok kozen we om ons uit de wedstrijd terug te trekken, wanneer de kans op een technisch mindere en dus pijnlijke sprong te groot werd. Wel sprokkelde hij heel wat punten, door op 3 van zijn 4 nummers een PR neer te zetten. Bij kogel stootte hij overigens meer dan een meter bij zijn record. Zo kan hij dus vol goede moed de tweede dag induiken!

Treasure kende ook een heel goede vorm. Bij de 100m gaf hij iedereen het nakijken tijdens de start, want hij was pijlsnel weg. Dit resulteerde dan ook in een dik persoonlijk record! Bij het verspringen sprong hij weer wat dichter naar die 6 metergrens en de kogel stootte hij ook meer dan degelijk. Wel jammer dat hij niet in de ring wist te blijven bij de laatste poging, want die was wel héél ver. Maar goed, zoals het hoort in een meerkamp verleg je dan quasi onmiddellijk de focus naar de volgende discipline: hoogspringen. Tijdens het inspringen voelde het niet goed en zat hij zijn aanloop nog aan te passen. Als dat maar goedkomt, dachten de trainers ter plekke en op afstand. En of het goed kwam! Hij verpulverde zijn record met 5cm tot 1m79. Ten slotte werkte hij nog een degelijke 400m af en ligt hij zo op koers om zijn eigen clubrecord met een paar honderd punten scherper te stellen morgenavond.

Bij de senioren dames deed Eva voor het eerst mee aan een meerkamp en alle disciplines op de eerste dag waren ook nieuw voor haar in competitieverband. Ze deed dit voortreffelijk en kan vol zelfvertrouwen de tweede dag in. In de scholieren categorie hebben we twee dames aan zet: Camille en Ilyssa. Voor Ilyssa is dit ook haar eerste meerkamp en deze kende meteen een woelige start. Nadat de horden goed verliepen, en ze het zelfs leuk vond, had ze pech bij het hoogspringen. In 3 pogingen geraakte ze niet over de aanvangshoogte, terwijl dit met gemak nog gelukt was tijdens het inspringen. Na de nodige emoties, wat 100% te begrijpen valt en er absoluut bijhoort, kreeg ze de schakel omgedraaid om alsnog alles uit haar meerkampdebuut te halen. Met een record in het kogelstoten en vooral een 200m die flirt met de 30 seconden grens deed ze dit fantastisch! Wie ook goed bezig is, dat is zonder twijfel Camille. Zo staat ze na dag 1 als tweede in de rangschikking door onder andere een record op de 100m horden en de 200m. Wat was ze blij dat ze haar passenritme bij de korte horden helemaal tot en met het einde had kunnen volhouden, en terecht! Benieuwd wat morgen ons te brengen heeft…

Tot slot komen we bij de cadetten categorie uit, waar we 6 vertegenwoordigers van onze club hebben: Britt, Eline, Floor, Geike, Marie-Roos en Mauritse. Bij de horden zagen we veel blije gezichten, maar bij Mauritse vielen deze net tegen. Ze volgde het voorbeeld van Ilyssa door de switch om te draaien en zich nog volop te geven voor de resterende disciplines. Chapeau! Bij het hoogspringen klaarde iedereen de aanvangshoogte en zowel Britt als Floor vlogen ook nog over 1m30, wat tevens hun eindstation werd. Het was wat jammer dat de hoogte meteen van 1m20 naar 1m30 ging, maar daar valt nu eenmaal niks aan te doen. Na een lange pauze kwamen ze tot slot nog in actie in de kogelring, waar het PR’s regende. 4 van de 6 dames stootten verder dan ooit tevoren en ook de rest deed het zeker niet slecht. Uiteindelijk kwamen ze met een soepje en een glimlach “tot morgen” zeggen en dat is hetzelfde als wat ik aan u zeg. Volg hun meerkampverhaal gerust via atletiek.nu en ten laatste maandag mag u van mij deel 2 verwachten van dit verslag. Tot dan!

DAG 2

Laat me dezelfde volgorde aanhouden als gisteren. Milos zijn dag begon goed met een record op de horden en een degelijke prestatie in het hoog. Wel bleven de rugklachten aanwezig, maar niks wat met een beetje loswerken en -rollen niet kon opgelost worden om de meerkamp uit te doen. Na een tegenvallende prestatie in speer was het helaas duidelijk dat podium niet langer een optie was. Wel ging hij volop voor een tijd onder de 3.15 om zo boven de 3700 punten in totaal uit te komen. En dit lukte! Uiteindelijk finishte hij in 3.12, legde hij met 3731 punten beslag op de vijfde Oost-Vlaamse plek en deed hij zo meer dan 700 punten bij zijn eindtotaal van het seizoen ervoor.

Ook bij Treasure was er sprake van progressie, want hij eindigde eveneens op de vijfde Oost-Vlaamse plek met 5033 punten. Hiermee stelde hij zijn CR bij de scholieren nog wat scherper, voor hij komend seizoen junior wordt en zich zal toeleggen op het hinkstapspringen + de hoge horden. Om eerlijk te zijn en ook naar eigen zeggen viel de tweede dag helaas wat tegen, behalve dan het polsstokspringen. Zo mag hij zich met een nieuw PR van 3m10 nu ook officieel een 3 meter springer noemen. Proficiat!

Vervolgens komen we bij de scholieren dames uit en het Oudenaardse eremetaal op dit Provinciaal Kampioenschap Meerkamp. Met 4347 punten liep, sprong en wierp Camille zich overtuigend naar het zilver in tevens een nieuw PR. Op deze tweede dag zette ze steeds prestaties op niveau neer zonder echte uitschieters, dus dit toont maar weer eens aan hoe belangrijk consistentie voor een meerkamper is. In dezelfde groep werkte Ilyssa haar eerste meerkamp ook af, al mogen we aan de tijd van de 800m niet te veel waarde hechten door haar scheenklachten. Wel sprong ze eerder die dag al naar een mooi record in het verspringen en eindigde ze nog boven de 2000 punten. Gezien dus de scheenklachten en de pech bij het hoogspringen mag ze hier zeker tevreden mee zijn! Dan was er ook nog Eva, die bij de senioren dames op de 800m bewees nog over een eindspurt te beschikken en zo beslag te leggen op een vijfde plaats met 2175 punten. Zich goed bewust van de korte trainingstijd die we nog maar samen hebben gehad, keerde ook zij blij huiswaarts.

Tot slot zijn er dan nog onze 6 cadetten dames, die elk hun zeskamp helemaal hebben kunnen afwerken en zo een mooie nulmeting hebben gezet om volgend seizoen dan weer te kunnen vergelijken. Bij Britt zal dit moeilijker zijn, aangezien zij scholier wordt en dus een zevende discipline erbij krijgt (200m). Met 3 nieuwe PR’s op zak kwam ze ook tot boven de 2000 punten, wat een heel mooi totaal vormt. Ook Eline en Floor sloegen erin om al boven die grens te eindigen door respectievelijk 4 en 3 nieuwe persoonlijke records neer te zetten. Proficiat dames! Uiteraard ook mijn grootste respect en felicitaties aan Marie-Roos, Geike en Mauritse. Waar de eerste twee dames erg indruk op mij maakten bij de afsluitende 800m, deed Mauritse dat net ervoor met de speer en de techniek waar ze reeds over beschikt. Kortom, de trainer zag heel veel goede dingen en zaken waarop verder kunnen gebouwd worden. We hebben dus al zin in het komende seizoen, maar nu eerst 2 welverdiende weekjes rust… Tot snel!

Verslag: Beau Le Compte